Wat is de beste resolutie?

2020-06-07T16:15:23+00:00zaterdag 6 oktober 2018|Opmaak & bestanden|
  • Signcraft-Rotterdam-resolutie-afbeeldingen

De optimale resolutie van jouw bestanden in één overzicht

De minimale en maximale resolutie van jouw bestanden voor het beste eindresultaat, hangt af van de toepassing en de zichtafstand. In het algemeen varieert de resolutie tussen de 30 tot 300 PPI (of DPI)

Pixelafmetingen verwijzen naar het totale aantal pixels langs de lengte en breedte van een afbeelding. Resolutie verwijst naar de details in een bitmapafbeelding en wordt uitgedrukt in pixels per inch (ppi). Hoe meer pixels per inch, hoe hoger de resolutie. Over het algemeen leidt een afbeelding met een hogere resolutie tot betere afdrukresultaten.

DPI zijn ‘dots per inch’. Met DPI geef je het aantal pixels per inch (ter vergelijking: 1 inch = 2,54 cm) aan. Hoe hoger de DPI, hoe hoger de resolutie en hoe scherper én duidelijker jouw afbeelding of ontwerp.

Hoe achterhaal je de resolutie?

Om de kwaliteit van je foto zonder Adobe Photoshop of andere software te achterhalen kun je de eigenschappen van je foto op de pc of mac inzien. Selecteer de foto op je pc of laptop, klik op de rechtermuisknop en klik vervolgens op de optie ‘Eigenschappen‘. Hierna kun je bovenin het menu het kopje ‘Details‘ selecteren; hier worden de afmetingen van je foto in pixels weergegeven.

Richtlijnen ter indicatie voor grootformaat printen:

De minimale resolutie van je bestand hangt niet alleen af van de toepassing en zichtafstand, maar ook van het beeld zelf. Zo kunnen we bijvoorbeeld een wolkenpartij flink vergroten en is dit met een afbeelding met veel details, tekst of strakke lijnen veel beperkter. De richtlijn voor welke formaat letters je moet gebruiken om nog leesbaar te zijn van afstand lees je in een andere blog over leesafstand.

Bij drukwerk is 300 dpi op eindformaat de richtlijn. In artwork voor sign en grootformaat printen is dat niet altijd haalbaar maar ook niet nodig.
Van 100 -70 dpi: scherpe print en ook van dichtbij goed lees- en zichtbaar. Prima resolutie voor bijvoorbeeld beurstoepassingen.
Tussen 30-70 dpi: prints die op een zichtafstand van enkele meters leesbaar moeten zijn. Deze resolutie gebruik je bij spandoeken of wandpanelen.
Minder dan 30 dpi: de resolutie voor extreem grote printafmetingen, zoals XL spandoeken of billboards. Met deze relatief lage resolutie houd je de bestanden bewerkbaar en voldoe je aan de gehanteerde maximale bestandsgrootte van 2Gb.

Bestandsgrootte

De bestandsgrootte is afhankelijk van de pixelafmetingen van de afbeelding en het aantal lagen waaruit deze bestaat. Van afbeeldingen met meer pixels worden mogelijk meer details afgedrukt. De afbeeldingen nemen echter meer schijfruimte in beslag en het bewerken en afdrukken kan langer duren.

De bestandsgrootte van een afbeelding is de digitale grootte van het afbeeldingsbestand, uitgedrukt in kilobytes (K), megabytes (MB) of gigabytes (GB). De bestandsgrootte staat in verhouding tot de pixelafmetingen van de afbeelding. Afbeeldingen met meer pixels bevatten mogelijk meer detail bij een bepaalde afdrukgrootte. Deze afbeeldingen nemen echter ook meer schijfruimte in beslag en het bewerken en afdrukken duurt misschien langer. Het bepalen van de afbeeldingsresolutie wordt dus een afweging tussen de kwaliteit van de afbeelding (het vastleggen van alle vereiste gegevens) en de bestandsgrootte.

Een andere factor die van invloed is op de bestandsgrootte is de bestandsindeling. Omdat verschillende compressiemethoden worden gebruikt voor de bestandsindelingen GIF, JPEG PNG en TIFF, kan de bestandsgrootte voor dezelfde pixelafmetingen verschillen per bestandsindeling. Daarnaast wordt de bestandsgrootte beïnvloed door de bitdiepte van kleuren en het aantal lagen en kanalen in een afbeelding.

Hoe kan ik de resolutie verhogen?

Wanneer je het aantal pixels vergroot (upsamplen), worden nieuwe pixels toegevoegd. Je geeft een interpolatie methode op om te bepalen hoe pixels worden toegevoegd of verwijderd. Het vergroten van een digitale foto leidt vaak tot kwaliteitsverlies en pixelvorming. Hoewel je de afbeelding meestal niet groter kunt maken met behoud van kwaliteit, zijn er toch dingen die je kunt doen om een afbeelding in een hogere resolutie te krijgen.

De beste uitgangspositie is om ervoor te zorgen dat je een afbeelding van een voldoende groot formaat kiest. Wat er niet in zit krijg je er ook niet uit. Hoe hoger de resolutie van het bronbestand des te groter kun je het opblazen. Een foto van internet of via Whatsapp, omdat die foto’s verkleint, is dan ook meestal geen goede start. De resolutie van smartphone camera’s is tegenwoordig zo hoog dat die flink vergroot kunnen worden. Stuur ze dan wel per e-mail of sms door om de originele resolutie te behouden.

Een techniek die vaak gebruikt wordt om de resolutie te verhogen is het “trapsgewijs interpoleren.” Dit houdt in dat u de omvang van de afbeelding in kleine stapjes vergroot in plaats van met één grote verandering.

Software-opties

In photoshop wijzig je via Afbeeldingsgrootte het aantal pixels in afbeeldingen met gebruik van een interpolatiemethode en wijst zo kleurwaarden toe aan nieuwe pixels die zijn gebaseerd op de kleurwaarden van bestaande pixels. Afhankelijk van de zichtafstand kies je de beste methode;

Naaste buur: Een snelle, maar minder precieze methode waarbij de pixels in een afbeelding worden gedupliceerd. Deze methode is bestemd voor illustraties met randen waarop geen anti-aliasing is toegepast, zodat scherpe randen behouden blijven en een kleiner bestand ontstaat. Het nadeel van deze methode is dat oneffen effecten kunnen ontstaan, die zichtbaar worden wanneer een afbeelding wordt vervormd of geschaald of wanneer u verschillende bewerkingen uitvoert op een selectie.

Bilineair; Een methode waarbij pixels worden toegevoegd door het gemiddelde te nemen van de kleurwaarden van de omliggende pixels. Dit levert resultaten van gemiddelde kwaliteit op.

Bicubisch; Een langzamere maar meer precieze methode op basis van een onderzoek van de waarden van de omliggende pixels. Bicubisch maakt gebruik van complexere berekeningen en levert vloeiender toongradaties op dan Naaste buur of Bilineai

Bicubisch vloeiender; Een geschikte methode voor het vergroten van afbeeldingen op basis van Bicubische interpolatie, maar ontworpen voor het produceren van vloeiender resultaten.

Signcraft beschikt voor het vergroten van afbeeldingen over de nieuwste generatie software met gepatenteerde S-Spline-techniek. Hiermee kunnen we niet alleen scherpe randen goed vergroten, maar blijven ook subtiele details bewaren.

Verder zijn er ook nog andere softwareprogramma’s, bijvoorbeeld Vector Magic, waarmee een rasterafbeelding omgezet kan worden naar een vectorafbeelding. Nadat een afbeelding is geconverteerd naar een vector, kan de grootte van de afbeelding onbeperkt aangepast worden naar eigen inzicht. Het veranderen van een afbeelding in een vectorafbeelding is helaas beperkt. Lees over het verschil tussen een bitmap en vector afbeeldingen in het volgende blog: https://www.signcraft.nl/het-verschil-tussen-raster-en-vector-afbeeldingen/

Dit artikel delen?

Titel

×

Klik op WhatsApp om een bericht te sturen of e-mail naar info@signcraft.nl

×